Motto:

Mina motton är att göra det själv till en så låg kostnad som möjligt, med hög kvalitet, och det man inte kan får man lära sig.



söndag 27 maj 2012

Fönster nr 2



Idag har jag fått ganska mycket gjort. Jag började i förmiddags med att riva lite brädor. Det är lite trixigt att få bort dem snyggt utan att ha sönder vindpappen i onödan och försöka hålla brädorna hela för att underlätta transport. Luftvärmepumpen har jag valt att bara lossa från väggen och flytta ut en liten bit, detta medför att det är trångt och krångligt att arbeta vid den. När jag kommit förbi fönstret med rivningen, bestämde jag mig för att byta det första fönstret på nedervåningen. Fönsterbytet tog 4 och 1/2 timma, inräknat med fika och middagspauser. Fick även ta en tur till byggmarknaden och inhandla lite reglar. Men nu är det på plats, skummat och klart. Det läskiga med att skumma fast fönstrena är att det blir så definitivt, det går liksom inte att göra finjusteringar i efterhand. Fördelen är att det är så smidigt, behöver bara måtta in fönstret i våg, sätta ett par skruv i sidan och fulla ut gliporna med skum, drevat och klart. När det sedan är dags för foder kan det dock vara lite klurigt när man ska skära bort överflödigt skum.

lördag 26 maj 2012

första fönstret på plats

Har nu satt in det första fönstret.

Blev först  tvungen att förstärka med reglar eftersom jag flyttar ut fönstret ca 10 centimeter. Gjorde det klassiska tum-slaget och fick resten av dagen jobba med ömmande tumme.
 Upptäckte, när jag satte in fönstret, att jag beställt ett några cm för stort fönster. Detta antagligen pga att jag beställde fönstret innan jag plockat bort lister och dylikt och fick därför höfta till lite. Men med hjälp av hammaren och jävlaranamma kunde jag utöka bredden tillräckligt för att få in fönstret.
 När allt var på rätt plats och passat använde jag fogskum för att förankra fönstret. 


tisdag 22 maj 2012

Ett ut


Har nu plockat ut det gamla fönstret på övervåningen. Det var en stor pjäs med ett 20 centimeters djup på karmen.
Efter att ha plockat bort lister/foder runt fönstret, körde jag runt med en skaft-lös bågfil och kapade de spikar karmen satt fast med. Med kofotens hjälp bände jag sakta men säkert ut hela karmen.
Så härligt att se husmossan mellan timret och gamla tygbitar som drev runt fönstret.

murket trä

tygbiter som drev
säkerhetslinan, förankrad runt skorstenen


måndag 21 maj 2012

fönster

idag kom fönsterna jag har beställt...
måste bara, klippa gräset, hänga tvätt, fixa grillen och skala potatis först......

torsdag 17 maj 2012

väggprojektets innehåll

En liten övergripande planering av sommarens projekt.
  1. rivning av gammal panel
  2. byte av fönster 3 st.
  3. reparera vindpapp
  4. mus-säkra eventuella glipor
  5. ny regel för att sänka plåten
  6. upp med ny panel
  7. måla
  8. fixa fönsterfoder invändigt
Förutom detta kommer det till: bortmontering av värmepump, vattenutkast och köksfläkt och inmontering av friskliftsventil i sovrummet på andra våning.

Denna planering kommer garanterat brista men det är i alla fall något att utgå ifrån.

måndag 14 maj 2012

sommarens projekt börjar nu

På vänster sida på bilden ser man den vägg som ska renoveras. Första steget blir att riva den gamla panelen, vilket man kan se att jag börjat med.
Till höger ser man den sida på huset jag gjorde förra sommaren.