Motto:

Mina motton är att göra det själv till en så låg kostnad som möjligt, med hög kvalitet, och det man inte kan får man lära sig.



måndag 25 juni 2012

vill ha sol

regn och blåst gör att det regnar in. Eftersom jag ej fått dit plåten ovanför de ditsatta brädorna och ej heller hunnit spika per panel, regnar det in ovanför fönstrena. Nu krävs massa sol för att detta ska torka ordentligt innan jag kan fortsätta.

torsdag 21 juni 2012

Aj!!!!

Två slag med hammaren och detta blev resultat av dagens snickeri. Tanken var att jag skulle slå i några brädor men min träffsäkerhet satte stopp. Min gissning, krossat ben i lillfingret (nu är ju jag ingen läkare, men så kändes det).
Vad håller jag på med, varför anlitar inte jag hantverkare?

tisdag 19 juni 2012

fortsatt småplock...

Har idag börjat såga brädorna för övre delen, jag grundmålar dessa omonterade.



Har även gjort färdigt takdelen på väggen jag började på i fjol. Här borde jag haft en "före" bild för att ni lättare ska förstå vad jag gjort. Men jag har alltso från att innertaket vatit lutande, reglat  och lagt brädorna vågrätt. På framsidan har vi infällda spottar, men vi avstår nog det här. Har även skadedjurs-säkrat med glasfiberarmerat insektsnät.

gaveln på huset syns på bildens högra del, vänstersidan är baksidan på huset.


söndag 17 juni 2012

sakta framåt

Har väntat på uppehåll i vädret för att grundmåla.

Tanken är nämligen att jag skall grundmåla innan jag sätter upp den liggande brädan, som plåten ska ligga på. Insåg snart att färgen skulle ta slut (obehandlat trä suger färg i mängder), därför slutade jag så att jag hade kvar till den liggande brädan.




Jag fick såga ur i brädan, för att få ihop hörnet snyggt. Det blev lite pyssel med att få ihop bitarna men det
blir nog snyggt när allt blir rödmålat.


Nu behöver jag köpa mer insektsnät för att förhindra skadedjur. Det ska upp och sedan plåten och därefter kan jag börja såga till de nya brädorna som ska upp på övre delen av väggen.

söndag 10 juni 2012

det gick för fort

Igår jobbade vi lite för fort.
 Idag när jag kom ut och skulle börja jobba kom jag på att vi glömt lägga in de plåtar som ska va ovanför fönstret. Eftersom plåten ska stickas in under brädorna ovan fönstret, blev vi tvugna att riva loss dessa brädor. En regel blev jag tvungen att sticka in och fästa för att ha något att spika de nya brädorna i. Jag fick även såga ur spår i de långa brädorna för att sedan försöka tråckla in plåten på plats.

Sedan kunde jag spika fast de nya ovanpå plåten.
 Det blev att såga om dessa, eftersom de skulle vara ca 12 cm kortare än innan.




När väl detta var uträttat på två fönster var det dags att börja tänka till var plåten och den längsgående liggande brädan ska ligga. Dessa skall utgå ifrån den övre liggande på framsidan av huset.
Så jag fick lägga in små reglar och anpassa så att jag sedan vet på vilken höjd plåten ska ligga.



Jag besvärades av en Humle-familj som fått för sig att bygga bo i mitt hus. Så jag tog fram rullen med insektsnät och tätade hela vägen upp till nock och ner på andra sidan.



Jag slapp leka rörmokare och lösta vattenutkast problemet på följande sätt:

lördag 9 juni 2012

mellan skurarna


När regnet behagade pausa kortare stunder under dagen, passade jag och bror min, på att spika lite.

En viktig regel

Har lagt in en längsgående regeln som behövs för att fästa panelen och plåten. Fick skära upp vindpappen och lite isolering. På bilden är det den undre regeln som är den nya.

onsdag 6 juni 2012

kakling

Isolering på plats och reglarna nästan på plats, det blev stående reglar på sidorna också.


En plyfaskiva fick sitta under gipsskivan för att få stabilitet.


Kaklet är på plats. Det är Karolina som gjort detta.


Nu blandar jag kakelfog. När det var så lite att blanda var detta en bra idé, att ta vispen från elvispen och sätta i skruvdragaren.


och så här blev det nästan färdiga resultatet...




tisdag 5 juni 2012

när regnet öser ner....

Har lagt in lite isolering, sen ska reglarna fast. Sen ska jag såga till en plyfaskiva samt en gipsskiva och skruva fast dessa. Eventuell spackling och sedan står kakling på programmet.

söndag 3 juni 2012

utredning vattenskada

När jag rev bort för att hitta vattenskadan, fann jag detta. En spånskiva har en gång satts in för utfyllnad eller nåt. Den var blöt och är nu utriven. Var vattnet kom ifrån vet jag ej, men nu är allt torrt och tätt.

 Nu är hela gaveln fri från gamla bräder och pappen är reparerad.
Nästa jobb ute blir att skära upp pappen och lägga in en längsgående regel.

lördag 2 juni 2012

uppehåll

uppehåll i regnet betyder snabbt ut - snabbt in
  
förmiddagen börjades med rivning av mer panel. Efter att ha krånglat ut det gamla fönstret (som jag börjar bli mästare på), upptäcker jag en vattenskada i reglarna under fönstret. Jag får vänta med att åtgärda detta. Eftersom fönstret endast är 75 cm högt måste jag regla upp ordentligt och efter detta får jag in fönstret på plats.
före
väger och mäter
detta är allt som är kvar att riva
blir spännande att lösa detta när nya brädor ska på plats
resultatet efter dagens arbete

fredag 1 juni 2012

och regnet bara öser ner....

Blir inte mycket gjort när det regnar. Har denna vecka blivit av med de gamla fönsterna, tack Blocket för det.